2012. december 24.

Főzet

A  növények fás része kemény falú rostokat tartalmaznak, melyeket csak magas hőfokon lehet lebontani és kinyerni.
Főzetként készíthetőek el a

  • fakéreg
  • magok
  • gyökerek
  • gyökértörzsek
  • csonthéjas termések.
Törjük a növényt apró darabokra egy mozsárban, vagy zúzzuk össze tejesen egy kalapács segítségével. Így könnyebben kifőnek az alkotóelemeik.
A forrázattal azonos arányban (átlagosan 25 gr szárított növény 600 ml vízhez) használjuk a növényeket, de egy kicsivel több vízzel, hogy a forrás alatt elpárolgott mennyiséget is fedezze.
Tegyük a fás részeket az edény aljára, öntsünk rá vizet és forraljuk fel. Lefedve főzzük 10-15 percig, majd szűrve fogyasszuk.
(Forrás:Anne McIntyre: Gyógynövények cserépben)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hozzászólásodat!